Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Sluit voordat je gaat samenwonen een samenlevingscontract af

Wat zijn de belangrijkste redenen om een samenlevingscontract af te sluiten?

Partners die samenwonen hebben om meerdere redenen een samenlevingscontract nodig. Wat zijn de belangrijkste redenen om een samenlevingscontract op te laten stellen?

Zodra je gaat samenwonen zou je eigenlijk ook al een samenlevingscontract moeten opstellen, maar samenwoners zullen dat meestal niet als eerste prioriteit stellen. Maar het gevaar is dat het er later ook niet van komt. Op het eerste oog lijkt een contract misschien niet zo belangrijk, maar dat is het zeker wel. Wij geven samenwoners hieronder meerdere redenen om het op zeer korte termijn toch maar te regelen.

Wat is een samenlevingscontract?

Hierin leggen de samenwoners afspraken vast. Jullie leggen bijvoorbeeld vast wie wat bijdraagt aan het huishouden, hoe jullie de bezittingen verdelen bij het weer uit elkaar gaan en het hebben van een samenlevingscontract kan een voorwaarde zijn voor het krijgen van een partnerpensioen na het overlijden van de partner. Met een notaris kun je bespreken wat je vast wilt leggen in een samenlevingscontract. Wij noemen alvast een aantal redenen waarom je beter een samenlevingscontract kunt afsluiten.

Bescherm de gezamenlijke woning tegen het wettelijk erfrecht

Samenwonende partners zijn geen wettelijke erfgenamen van elkaar. Bij overlijden van een van beiden gaat de gezamenlijke eigen woning voor de helft naar de nabestaanden van de overledene. Wettelijk zijn dat bijvoorbeeld de kinderen, of de ouders en de broers en zussen. Daarom is het advies om een samenlevingscontract af te sluiten, het liefst ook nog met een testament erbij. Ook andere gezamenlijke bezittingen kunnen door het erfrecht naar anderen gaan.

Vastleggen wat persoonlijke bezittingen zijn

Samenwonende partners bouwen gezamenlijke bezittingen op, maar bij het samensmelten van twee huishoudens worden ook bezittingen samengebracht in één huis. In een samenlevingscontract kunnen jullie vastleggen wat jullie privébezittingen zijn en blijven. Het kan ook om geld gaan. Op het moment van samenwonen brengt de ene partner bijvoorbeeld tienduizenden euro’s in waar spullen voor worden gekocht voor het inrichten van het huis.

De eigen woning is van een van beiden

Als je gaat samenwonen in de eigen woning van een van beiden is het verstandig om in een samenlevingscontract vast te leggen hoe de eigen woning wordt behandeld bij het weer uit elkaar gaan. Dit kan belangrijk zijn als de partner die het huis niet bezit wel investeert in het huis. Bijvoorbeeld door het aflossen van de hypotheek of door het financieren van een verbouwing.

Hoe worden de vaste lasten verdeeld?

In het samenlevingscontract leg je ook vast wie welke lasten draagt. Hierdoor kun je latere discussies over geldzaken voorkomen. Vooral als jullie weer uit elkaar gaan, kan dit een groot verschil maken. Op deze manier schep je duidelijkheid over de verdeling van het gezamenlijk vermogen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 05-06-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.