Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Jouw kind wordt 18. Wat verandert er dan allemaal?

Als een kind 18 jaar wordt, verandert er veel op financieel vlak. Welke veranderingen zijn te verwachten?

Vanaf 18 jaar zijn jongeren officieel volwassen. Dit brengt ook kosten en verantwoordelijkheden met zich mee. Wat zijn de financiële gevolgen?

Jongeren die 18 jaar worden mogen zelfstandig autorijden en ze mogen zonder hulp van de ouders/verzorgers contracten afsluiten. Er zijn ook veranderingen die zorgen voor extra kosten of minder inkomsten. De kinderbijslag vervalt, maar daar komt studiefinanciering voor in de plaats. De gratis zorgverzekering via de ouders stopt en daar komt een premiebetalende polis voor in de plaats.

Kinderbijslag maakt plaats voor studiefinanciering

In het kwartaal waarin de jongere 18 jaar wordt, krijgen de ouders nog kinderbijslag. Daarna stopt het. Daar voor in de plaats kunnen de jongeren een studiefinanciering aanvragen. Gaat je kind een mbo-, hbo- of een universitaire opleiding volgen, dan kun je als studiefinanciering een basisbeurs aanvragen. De basisbeurs valt onder de prestatiebeurs. Oftewel: als het diploma binnen 10 jaar behaald wordt, dan wordt de basisbeurs een gift en hoeft deze niet terug te worden betaald.

Een eigen zorgverzekering afsluiten

Jongeren kunnen tot ze 18 jaar zijn meeliften op de zorgverzekering van de ouders. Maar de 1e van de maand volgend op de verjaardag moet de eigen zorgverzekering ingaan. De basiszorgverzekering kost 125 tot 140 euro per maand. Dat is een zeer hoog bedrag voor een 18-jarige met weinig inkomen. De kosten worden deels gecompenseerd met de zorgtoeslag. De hoogte van deze tegemoetkoming is afhankelijk van het inkomen van de 18-jarige. Met een inkomen tot circa 21.000 euro bestaat er recht op 107 euro aan zorgtoeslag per maand. De zorgtoeslag moet nog wel worden aangevraagd.

Een autoverzekering op naam afsluiten

Het halen van een rijbewijs wakkert vaak ook de wens om een auto te kopen aan. Het verzekeren op eigen naam gaat lukken vanaf 18 jaar. Houd wel rekening met een hoge premie. Dat komt door het ontbreken van schadevrije jaren en door de jonge leeftijd. Jongeren betalen namelijk veel meer voor de autoverzekering. 

Hoe zit het met de overige verzekeringen?

Zolang de 18-jarige thuiswonend is, verandert er niet veel op het gebied van andere verzekeringen. Let wel goed op de uitvaartverzekering. Kinderen zijn tot 18 jaar vaak gratis voor een bepaald bedrag meeverzekerd op de verzekering van de ouders. Na de 18e verjaardag vervalt deze dekking.

Heeft het ook invloed op de hoogte van de kinderalimentatie?

De kinderalimentatie stopt niet wanneer een kind 18 jaar wordt. Het loopt namelijk door tot 21 jaar. Als de jongvolwassene financieel zelfstandig is, kan de kinderalimentatie wel stoppen. Dat is het geval als het inkomen voldoende is om zelf te voorzien in het levensonderhoud.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 19-06-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.